Nakon završetka Drugog svjetskog rata  Vulkan postaje „Vulkan-državna ljevaonica i pomorska mehanička radionica“ u Sušaku, vlasništvo NR Hrvatske, a 10.rujna 1946. Vulkan od radionice postaje poduzeće.

Godine 1947., po nalogu Glavne direkcije metalne industrije Zagreb, započeti su radovi na rekonstrukciji zgrade bivšeg “ Tranzitno-prometno d.d. za špediciju” gdje se nekad nalazila slavna Talionica olova.

Do 1948. godine djelatnost je bila palubna oprema, odljevci, industrijska postrojenja; u  početku su se radili popravci i održavanje brodova i opreme na njima i održavanje industrijskih postrojenja na kopnu no ubrzo dolazi do samostalne proizvodnje.

Godine 1948. Vulkan seli iz prostorija Ružićeve ulice na lokaciju  Plumbum (nazvanu po spomenutoj bivšoj Talionici olova). Nakon preseljenja dograđene su postojeće zgrade i sagrađene nove.

Tada u tvornici se proizvode: ručna sidrena vitla, motorna teretna vitla, ručna vitla za desantni most, ručni kormilarski strojevi na lance i užad, ručna pritezna vitla, elektro-teretna vitla, kaljužne sisaljke, oprema brodova za kočarenje i drugo.

Prije 1950. godine, dok je konstrukcijski odjel bio u “Vili Olgi”, projektirano je više proizvoda za potrebe brodogradnje što su izrađeni u Vulkanovim pogonima. Neki od njih su: motorna teretna vitla, parna sidrena vitla, parna pritezna vitla, elektro vitla za vez, vitla za skupljanje mina, ručna sidrena vitla itd.

Brodski program bio je: ručna vitla, strojna vitla, hidraulična vitla, kormilarski uređaji, brodske dizalice i drugo.

Osim standardnog programa izrađivali su se i najrazličitiji specijalizirani proizvodi u dogovoru s naručiteljem.

 

Na fotografiji: unutrašnjost Talionice olova, na čije će mjesto 1948. godine doći Vulkan.

 

Izvori:

  1. Latković, B. (1985). Vulkan-Rijeka – kronika najvažnijih zbivanja 1929. do 1985.. Rijeka: Radna organizacija Vulkan.
  2. Internet stranica VULKAN-NOVA (https://www.vulkan-nova.hr/hr/o-nama/)
  3. Internet stranica Rijeka Heritage (https://rijekaheritage.org/hr/kj/plumbumvulkan)
  4. Internet stranica Lokalpatrioti Rijeka (http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=86&t=2231)